top of page
κύηση
ΚΥΗΣΗ
Μαθ.τοκετού
Μαθήματα προετοιμασίας τοκετού

Τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού είναι συναντήσεις όπου συμμετέχουν ζευγάρια τα οποία περιμένουν τον ερχομό του παιδιού τους. Σκοπός να προετοιμαστούν για τον τοκετό αλλά και για το νέο τους ρόλο ως γονείς.

Η προετοιμασία αυτή έχει ως βασικούς στόχους τόσο την σωματική προετοιμασία της εγκύου όσο και την ψυχολογική-συναισθηματική ενδυνάμωση. Εκτός από τις βιωματικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στις συναντήσεις, τα ζευγάρια αποκτούν επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές, λύνοντας οποιαδήποτε απορία σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, την φροντίδα του νεογνού και τον θηλασμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλα τα ζευγάρια από την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά. Η βασική προετοιμασία ολοκληρώνεται μέσα από 8 συναντήσεις: 

εικόνα_Viber_2021-09-30_12-44-20-062_edited.jpg
 • Σημεία έναρξης & στάδια τοκετού
   

 • Αναπνοή ~ Δημιουργώντας δεσμούς από  τη μήτρα
   

 • Μέθοδοι ανακούφισης του πόνου στον τοκετό
   

 • Περίνεο ~ Ασκήσεις για την εμπέδωση του εμβρύου ~ Ομάδα μπαμπάδων
   

 • Μαιευτικές παρεμβάσεις & Πλάνο τοκετο
   

 • Προετοιμασία ζεύγους για την περίοδο της λοχείας
   

 • Θηλασμός ​
   

 • Φροντίδα νεογνού

Οι συναντήσεις είναι ομαδικές, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση κι έχουν διάρκεια 3 ώρες. Φυσικά, όποιο ζευγάρι επιθυμεί έχει την επιλογή και των ατομικών συναντήσεων κατόπιν συνεννόησης. 

Είναι σημαντικό για εμάς όταν, μετά από την πλήρη ενημέρωση που προσφέρεται, τα ζευγάρια να  επιλέγουν να έχουν ενεργό ρόλο στον τοκετό και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν στον ερχομό του παιδιού τους.

Η σωστή πληροφόρηση και γνώση είναι δύναμη και βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους και του φόβου. Τα ζευγάρια καθώς βρίσκονται σε έναν χώρο μαζί με άλλους ανθρώπους που βιώνουν μια κοινή περίοδο της ζωής τους, έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και προβληματισμούς. Έχει διαπιστωθεί ότι οι έγκυες που συμμετέχουν σε ομάδες έχουν καλύτερη επικοινωνία με το παιδί τους, αλλά είναι και πιο έτοιμες να δεχτούν τις αλλαγές που βιώνει το σώμα τους. Έτσι λοιπόν ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των ζευγαριών ώστε να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι τους στην γονεϊκότητα.

Οι μαίες της ομάδα μας προσφέρουν μια δωρεάν συνάντηση γνωριμίας στα ζευγάρια, ώστε να συζητηθούν αναλυτικότερα οι δράσεις μας και να λυθούν τυχόν απορίες.

Ηypnobirthing
Hypnobirthing 
Γεννώ με βαθειά χαλάρωση

Τι είναι το Hypnobirthing;
Είναι μια μοναδική προετοιμασία για τον τοκετό, όπου η γυναίκα μέσα από τη βαθιά χαλάρωση και τους καθοδηγούμενους οραματισμούς, έρχεται κοντά με το σύντροφο και το παιδί της. Νιώθει ασφαλής, δυνατή, ήρεμη αφήνοντας πίσω τους φόβους κι έχοντας εμπιστοσύνη ότι το σώμα της κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα.

 

shutterstock_1540035746.jpg

Τα εργαλεία του Hypnobirthing βοηθούν τη γυναίκα να απελευθερωθεί από κάθε τι αρνητικό την επηρεάζει και της δημιουργεί ένταση. Τα πλεονεκτήματα της προετοιμασίας και του τοκετού με Hypnobirthing είναι ότι η μητέρα έχει κάνει συνειδητές επιλογές και βρίσκεται σε μια γαλήνη μέσα από τη βαθιά χαλάρωση, ελαχιστοποιώντας την αίσθηση του πόνου. Βρίσκεται στο εδώ και τώρα έχοντας τον απόλυτο έλεγχο, καθιστώντας έτσι αρμονικό το καλωσόρισμα του παιδιού στην αγκαλιά της, πλημμυρισμένη με συναισθήματα χαράς και ευτυχίας που θα θυμάται για πάντα.  

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

 • 10 ώρες συνεδριών μέσα από 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις 

 • Εγχειρίδιο στα Ελληνικά

 • Θετικές επιβεβαιώσεις και εικόνες για τον τοκετό

 • MP3 με καθοδηγούμενες χαλαρώσεις στα Ελληνικά
   

Συντονίστρια της ομάδας: Δέσποινα Θεοχάρη - Πιστοποιημένη KG Hypnobirthing  Instructor (Katharine Graves Hypnobirthing)
 

Prenatal Yoga
Γιόγκα για εγκύους

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης ανεξάρτητα τη φυσική κατάσταση της εγκύου .

Περιλαμβάνει εξειδικευμένες και απόλυτα ασφαλής ασκήσεις για το σώμα «εν κυησει » . Με σκοπό την ενδυνάμωση από μέσα προς τα έξω αλλά ταυτόχρονα και τη διασκέδαση και ευεξία μέσα από ειδικές τεχνικές .

Σχεδιασμένο με εμπνεύσεις από yoga , pilates , tribal dance , μπαλέτο ,μπαλα εγκυμοσύνης , μαιευτικές ασκήσεις , ασκήσεις πυελικού εδάφους ,αναπνοές γιόγκα – τοκετού, τραγούδι , διαλογισμο ,οραματισμό και καθοδηγούμενη χαλάρωση . 

Τα οφέλη του προγράμματος είναι ποιοτική εγκυμοσύνη ευεξία και εσωτερική ανάταση .

Βελτίωση φυσικής κατάστασης , ενδυνάμωση και επίγνωση του σώματος .

shutterstock_1062150119.jpg

Καλύτερη οξυγόνωση μητέρας και παιδιού .Ανακούφιση της εγκύου από τα συνηθισμένα συμπτώματα .Βελτίωση ύπνου .

Προάγει τον φυσικό τοκετό .

Υπεύθυνη ομάδας: Ξανθή Μαρκουλάκη

Anasamama 37w+

Η φάση της εμπέδωσης ενός παιδιού στη λεκάνη της μαμάς του, επιτυγχάνεται καλύτερα με την κίνηση και την ενεργοποίηση του σώματος της. Η έμφαση βρίσκεται κυρίως στον «δρόμο προς την έξοδο». Ειδικές ασκήσεις και τεχνικές που αφορούν αποκλειστικά στην κάθοδο του παιδιού στη λεκάνη με ευχάριστο τρόπο, εμποδίζοντας έτσι το στρες που παρατηρείται συχνά στο σώμα και την ψυχή της μέλλουσας μητέρας σε αυτή την προγεννητική περίοδο.

Με τη βοήθεια του διαλογισμού, των αναπνοών και του ενεργού τραγουδιού (μέθοδος Leboyer), η μέλλουσα μητέρα συνδέεται με το παιδί της και εμπιστεύεται το ίδιο, το σώμα της και το φυσικό μητρικό ένστικτο της, ώστε να έχει επίγνωση και να είναι ενεργή σε όλα τα στάδια.

Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά προγράμματα του anasamama είναι και το πρόγραμμα αυτό. Με εξειδικευμένες ασκήσεις για την εμπέδωση του εμβρύου για έναν ομαλό τοκετό.

Αφορά εγκύους από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά.

τοκετός
ΤΟΚΕΤΟΣ

“Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που έρχονται τα παιδιά στον κόσμο” .

Michel Odent, μαιευτήρας, συγγραφέας, υπέρμαχος του φυσικού τοκετού

Στο Μαιευτήριο

Ο τοκετός είναι μια ιερή στιγμή που διαμορφώνει και σημαδεύει την γυναίκα, το παιδί και τον σύντροφο για πάντα. Έχουμε δει τα αποτελέσματα τοκετών όπου η γυναίκα και οι αποφάσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο. Έχουμε βιώσει μαζί με τη γυναίκα τη δύναμη και τα οφέλη που έχει εκείνη αλλά και το παιδί που έρχεται στον κόσμο, όταν η γνώση και ο σεβασμός κυριαρχούν στον τοκετό. Γι’αυτό προσφέρουμε τη δυνατότητα προσωπικής μαίας για εξατομικευμένη φροντίδα ανάλογα με τις σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες της κάθε μητέρας. 

Προετοιμασία 

Θεωρούμε χρέος της ομάδας μας να συμβάλλει θετικά “στον τρόπο που έρχονται τα παιδιά στον κόσμο μας”. Ο ρόλος της μαίας, πραγματικά αναντικατάστατος από την αρχαιότητα, ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο μέσα από την δράση του “Εν κυήσει”. Με αφοσίωση και πίστη στη γυναικεία φύση, προσφέρουμε την υποστήριξη και τη φροντίδα μας σε τρία βασικά μέρη:

 

1) συναντήσεις από την 37η εβδομάδα για να ενισχυθεί  η αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας της εγκύου που περιμένει να γεννήσει. Σωματική και συναισθηματική προετοιμασία για τον ερχομό του παιδιού. Σχεδιασμός ενός πλάνου τοκετού όπου το ζευγάρι αποφασίζει τι θέλει για τον τοκετό του παιδιού του.

 

2) κατά τον τοκετό, όσες ώρες και αν κρατήσει, όπου και να γίνει, όπως και να γίνει (φυσικά, φυσιολογικά, καισαρική) είμαστε μαζί: ένα οικείο πρόσωπο που σου δίνει ασφάλεια και ηρεμία. Εκεί, διασφαλίζουμε τον σεβασμό στις επιθυμίες και τις ανάγκες της οικογένειας. Με τεχνικές χαλάρωσης και συνεχή ενθάρρυνση υποστηρίζουμε την ομαλή έκβαση του τοκετού αλλά κυρίως συμβάλλουμε στο να μεταμορφωθεί σε μια αξέχαστη εμπειρία ζωής.

 

3) κατ' οίκον επισκέψεις για υποστήριξη της περιόδου λοχείας, τον θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού, επιλύοντας απορίες που έχουν οι νέοι γονείς.

Στεκόμαστε λοιπόν, πλάι στη γυναίκα και μαζί διανύουμε το ταξίδι αυτό δημιουργώντας ιδιαίτερες σχέσεις καρδιάς με τις οικογένειες. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την κάθε γυναίκα και να της θυμίσουμε ότι έχει μέσα της τη δύναμη που χρειάζεται για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Είμαστε εδώ για να σε φροντίσουμε με αγάπη. 

Διαθέτουμε επίσης τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή παρακολούθηση της μητέρας και του παιδιού. Η επιστημονική γνώση καθώς και η πολύπλευρη εμπειρία, καθιστά την ομάδα του “Εν κυήσει” τον πιο κατάλληλο συνοδοιπόρο της γυναίκας κατά τον τοκετό.

Μαζί μας, είσαι ασφαλής.

 

Η κάθε γυναίκα επιλέγει μετά από σκέψη και γνώση τον τρόπο και το μέρος όπου θέλει να γεννήσει. Εμείς της προσφέρουμε τη δυνατότητα να περάσουμε παρέα ένα μεγάλο κομμάτι του τοκετού (τη λανθάνουσα φάση του) στο σπίτι -στον δικό της οικείο χώρο- πριν την ολοκλήρωση του τοκετού στο μαιευτήριο. 

 

DSCF9613.jpg
Στο Σπίτι

Ο τοκετός αποτελεί μεταξύ άλλων ένα συναισθηματικό και κοινωνικό γεγονός και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Η τοποθεσία που λαμβάνει χώρα ο τοκετός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος επιθυμεί η γυναίκα και η επιλογή για τοκετό στο σπίτι αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Η συχνότητα του τοκετού στο σπίτι διαφέρει σημαντικά στις αναπτυγμένες χώρες με ενδεικτικά ποσοστά: 20% στην Ολλανδία, 2,3% στην Αγγλία, 0,9% στις ΗΠΑ και 0,1% στη Σουηδία. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, με κάποια στοιχεία να υπολογίζουν τη συχνότητα περίπου σε 0,05%. 

Στην Κρήτη, όπου βρίσκεται και η βάση της ομάδας του Εν κυήσει, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με έναν πιο φυσικό τρόπο. Έτσι, οι μητέρες που πληρούν τα κριτήρια και έχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη, έρχονται σε επαφή μαζί μας και ενημερώνονται σχετικά με την επιλογή ενός τοκετού στο σπίτι.

 

Ο τοκετός, μια πλήρως φυσική διαδικασία

 

Πλέον ολόκληρη η περίοδος της εγκυμοσύνης διασφαλίζεται από στενή ιατρική παρακολούθηση, σε σημείο να ξέρουμε πώς ακριβώς τα περνάει το έμβρυο μέσα στην μήτρα ανά πάσα στιγμή. Έτσι, το να επιλέξει κανείς στις μέρες μας έναν τοκετό στο ήσυχο και οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, δεν αποτελεί “τρέλα” ή “επικίνδυνη επιπολαιότητα”. Μια έμπειρη και δυνατή ομάδα υποστήριξης από μαίες βρίσκεται δίπλα για να διασφαλίσει με επιστημονικότητα αλλά και στοργή, τον ομαλό ερχομό του παιδιού σε μια γέννα στο σπίτι.

Επίσης, η ίδια φροντίδα και παρακολούθηση ισχύει και για γυναίκες που επιθυμούν να προσπαθήσουν για έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC).

 

Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στις επιθυμίες του ζευγαριού και αυτό δεν γίνεται μονάχα σε έναν τοκετό στο σπίτι. Δεν είμαστε εδώ για να “εκπαιδεύσουμε” μια γυναίκα πώς να γεννήσει, αλλά πώς μπορεί να νιώσει δυνατή να γεννήσει η ίδια το παιδί της και να έχει ενεργό ρόλο στον τοκετό.

Έχει να κάνει με την επιλογή των ανθρώπων γύρω σας, με πρόσωπα που εμπνέουν ασφάλεια και σας ακούνε, με τον κατάλληλο χώρο και την ατμόσφαιρα. Έτσι θα γίνει ένας πολύ όμορφος τοκετός όπου κι αν είναι.

 

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω σχετικά με την προετοιμασία του τοκετού ισχύουν και για έναν τοκετό στο σπίτι.

λοχεία
ΛΟΧΕΙΑ
Θηλασμός & περιποίηση νεογνού

Μετά τον τοκετό και καθόλη τη διάρκεια της λοχείας, οι μαίες σου είναι εδώ για να σε καθοδηγήσουν να σε υποστηρίξουν στο ταξίδι της λοχείας. Οι μαίες θα σου δείξουν τη σωστή τοποθέτηση του παιδιού για την ενδυνάμωση σου στην τεχνική του θηλασμού. Ακόμη, είναι δίπλα σου τις πρώτες μέρες με το παιδί σου, μαθαίνοντας σου τις πρακτικές για τη φροντίδα και το πρώτο μπανάκι του.

Ο τρόπος που το νεογνό πιάνει τη θηλή και τη θηλαία άλω είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η λανθασμένη πρόσφυση στο μαστό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος και σε πληγωμένες θηλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή, την απογοήτευση της μητέρας και οδηγεί τελικά αρκετές φορές στον αποθηλασμό. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία, διότι ειδικά τις πρώτες ημέρες το παιδί ίσως έχει την τάση να θέλει να κοιμηθεί.

52.JPG

Οι μαίες της ομάδας "Εν κυήσει" είναι δίπλα στις μητέρες για οποιαδήποτε βοήθεια και πρακτική με το θηλασμό, το μπανάκι και την περιποίηση του βρέφους τις πρώτες μέρες, πραγματοποιώντας επισκέψεις κατ’ οίκον.

Postnatal Yoga
Γιόγκα για μαμάδες & βρέφη

Μία νέα μητέρα έχει την ευκαιρία να μπει σε πρόγραμμα γυμναστικής ,  από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη γέννα ,  χωρίς να ανησυχεί για το μωρό της αφού μπορεί να το έχει μαζί της και να το φροντίσει κάθε στιγμή . 

Το ευαίσθητο μετά την εγκυμοσύνη σώμα της ,  χρειάζεται φροντίδα και ομαλή επαναφορά με ειδικές ασκήσεις που έχουν ως στόχο το ‘’κλείσιμο του σώματος '’  επαναφέροντας την ισορροπία από μέσα προς τα έξω .

shutterstock_1779703646.jpg

Μία νέα μητέρα μαζί με την αποκλειστική φροντίδα του μωρού της αναζητά και τη φροντίδα για την ίδια , καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αλλαγές , μετά την εγκυμοσύνη . Φροντίζοντας το σώμα της με ειδικές ασκήσεις καταφέρνει να ενισχύσει και την ψυχολογία της , παίρνοντας έτσι κουράγιο για τη φροντίδα του μωρού της .

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης , επαναφορά των κοιλιακών και της διάστασης ορθού κοιλιακού μέσα από ήπιες τεχνικές , ενδυνάμωση πυελικού εδάφους για τη μείωση τυχόν ακράτειας , stretching , καθοδήγηση καθημερινών κινήσεων και κρατήματος του μωρού για ορθοσωμια . Συνδυάζει παιχνίδι και διασκέδαση με τα μωρά , ασκήσεις από baby γιόγκα , βρεφικό μασάζ ,τραγούδι , χορό με μάρσιπο , δυναμικό πρόγραμμα με τα καροτσάκια στη φύση( buggy training ), χαλάρωση και συλλογικό διαλογισμό .

Υπεύθυνη ομάδας: Ξανθή Μαρκουλάκη

Κατ’ οίκον επισκέψεις από τη Μαία

bottom of page