top of page

Ασφαλής ύπνος βρέφους




Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε από τους γονείς στα μαθήματα προετοιμασίας, είναι ''Πώς ντύνω το παιδί για να το κοιμίσω;'' , ''Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου του βρέφους;'' , ''Πώς ξέρω ότι δεν κρυώνει στον ύπνο του;''. Και φυσικά, ένα μεγάλο άγχος των γονέων είναι να αποφύγουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).


Για να μειώσουμε τις πιθανότητες, ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες για έναν ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΝΟ για τον πρώτο χρόνο (όσο δηλαδή θεωρείται βρέφος):

-Τοποθετούμε το βρέφος πάντα ανάσκελα (ύπτια θέση) σε όλους τους ύπνους! (πρωί και βράδυ) -Το κρεβάτι/καλάθι του είναι πάντα άδειο (αφαιρούμε οποιοδήποτε αντικείμενο πχ μαξιλάρι, παιχνίδια, πάντες κλπ) -Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και επίπεδο με αδιάβροχο κάλυμμα -Το βρέφος κοιμάται πάντα στην κούνια του (κρεβατάκι ήκαλάθι - αποφεύγουμε τις φωλιές, αιώρες κλπ) ή κάνουμε ασφαλή συγκοίμηση* εφόσον θηλάζει -Διατηρούμε μία σταθερή θερμοκρασία δωματίου 18-20℃ (προτιμούμε τα βρέφη να βρίσκονται σε μία λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία παρά σε υψηλότερη!) -Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σώματος ακουμπώντας το στέρνο ή την πλάτη (όχι τα άκρα ή το πρόσωπο). Αν το παιδί είναι πολύ ζεστό ή έχει ιδρώσει αφαιρούμε ένα σκέπασμα. -Προτιμούμε τον υπνόσακο και ακολουθούμε τις οδηγίες κάθε εταιρείας. Δεν προσθέτουμε σκεπάσματα πάνω από τον υπνόσακο. -Εναλλακτικά, τοποθετούμε το βρέφος στο κάτω μέρος τη κούνιας και το καλύπτουμε με σεντόνι και κουβέρτα φέρνοντας τα κάτω από τις μασχάλες. -ΠΟΤΕ δεν τοποθετούμε σκουφάκι στο κεφάλι του παιδιού, διότι το εμποδίζουμε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του (όχι σκουφί σε εσωτερικούς χώρους και στο αυτοκίνητο).



Ασφαλής συγκοίμηση:


-Όχι στο ίδιο κρεβάτι αν ένας από τους δύο γονείς καπνίζει / έχει καταναλώσει αλκοόλ - χάπια. -Ποτέ δεν αφήνουμε το βρέφος να κοιμάται μόνο του στο κρεβάτι των γονιών. -Δεν επιτρέπουμε στα κατοικίδια να ανεβαίνουν στο κρεβάτι. -Δεν κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι, αν ένας από τους δύο γονείς είναι εξαντλημένος. -Ποτέ δεν κοιμόμαστε στον καναπέ με το βρέφος αγκαλιά. -Αφαιρούμε όλα τα αντικείμενα από το κρεβάτι. -Ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο!



Αγγελική Δασκαλάκη, Μαία


33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page